среда, 1 апреля 2020 г.

Українська мова   
Перше квітня
Дистанційна робота
Списування
В(е/и)сна
         Як тільки сонце на(весну) пов(е/и)рне  і  трохи пот(е/и)пліє, одразу ж (на)в(е/и)рболозах біля р(і/и)чок, ставків і на узліс(сс)ях з(ь/')являються пу(х/г)насті котики. Це в(е/и)рба цв(і/и)те, нагадуючи, що весна вже не за горами, що невдовзі оновлююча пора повсюдного зел(е/и)н-квіту.
        Цвіт верби - пр(е/и)красне, зворушливе диво пр(е/и)роди. Пу(х/г)насті вербові котики - вражаючий символ краси. В(е/и)рболози молодою зел(е/и)нню першими милують наше  око, коли інші д(е/и)рева, чорні  й голі, іще  від з(е/и)мової сплячки (не) пробудилися.
1. Перегляньте відео
2. Прочитай. Віднови текст, розкриваючи дужки і вставляючи пропущенні букви. Визнач час дієслів. Підкресли спільнокореневі дієслова.
                          Ж_ві   пам_ятники
          В_есною всюди (садити) __________(____)  дерева. Обережно (викопати)_________(____) і (переносити)_____________(____) сплячі д_р_вця у нові місця.
         Під ласкавим промі__ям сонця (Прокидатися)__________(___) д_р_вце і (починати)__________(___) рости людям на радіст_.
        І кожен, хто (посадити) ___________(___) і (виростити) __________(___) хоч одне дер_во, (поставити)__________(___) собі за жи__я чудовий з_лений пам_ятник. 

Зверни увагу!! Дієслова минулого часу, які означають дію одного  предмета, змінюються за родами:
учень радів (ч.р.), учениця раділа ( ж.р.), дитя раділо (с.р.)

3. Прочитай. Випиши з тексту дієслова з іменниками,   визнач час дієслів. У дієсловах минулого часу визнач їх рід і число.

           Сніг у лісі нещодавно зійшов. Прокинулася мураха від довгого сну. Поворушила мляво рудими вусиками, випростала лапки. Побігла на розвідку.
           Приємно парує вогка земля. Співають пісень дзвінкоголосі пташки. То там, то тут зеленіє перша травиця. А ось вилізла з моху волохата квітка сон-трави. 
 Приклад: сніг зійшов ( мин.час., одн., ч.р.).

Комментариев нет:

Отправить комментарий